REPUBLIKA HRVATSKA
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Sarajevo
   English    
Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2013. godinu
Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
Vlada RH
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH
Kako investirati u Hrvatsku?
Strategija o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske

Hrvatska u svijetu

HOME Vanjska politika Predstavništvo Info servis Konzularni poslovi O Hrvatskoj Linkovi

VIJESTI

SARAJEVO, 9. travnja 2014.

Poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini temeljem Zakona o registru birača (Narodne novine 144/12) objavljuje
POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE
Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 25. svibnja 2014. godine.

više...

VIJESTI

MOSTAR, 9. travnja 2014.

Predsjednik Republike Hrvatske otvorio međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, jučer je u Mostaru otvorio 17. međunarodni sajam gospodarstva.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 28. ožujka 2014.

Pusić i Bevanda: BiH mora sama sebi pomoći da bi joj pomogla EU

(Hina) - Novi pristup Europske unije Bosni i Hercegovini je potreban no istodobno sama ta zemlja mora pokazati spremnost i odlučnost za provedbu potrebnih reformi, ocijenili su u petak u Sarajevu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 28. ožujka 2014.

Pusić i Lagumdžija za "novi pristup" Europske unije BiH

(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potvrdili su petak u Sarajevu kako će se nastaviti tragati za novim pristupom Europske unije BiH koji bi pomogao bržem približavanju te zemlje Uniji ali i provedbi nužnih reformi.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 6. ožujka 2014.


Veleposlanik Del Vechio dobio visoko državno odlikovanje Republike Poljske


Na svečanosti održanoj u Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu, poljski veleposlanik Maciej Grzegorz Szymanski uručio je 6. ožujka bivšem veleposlaniku Republike Hrvatske u Poljskoj, Ivanu Del Vechiu, visoko državno odlikovanje „Križ Komandorski Ordena zasluga Republike Poljske“, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Poljske Branislaw Komorowski.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. veljače 2014.

Hrvatske svjetske igre 2014.

Pozivaju se Hrvati iz svih krajeva svijeta da se prijave na natjecanje na Hrvatskim svjetskim igrama 21.-26. srpnja 2014. u Zagrebu. 

Više na: http://www.mvep.hr/files/file/dmku/140219-Hrv-sv-igre-2014.pdf

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 24. siječnja 2014.

Otvoreni Dani Istre u Sarajevu

Gastronomsko-enološka manifestacija 'Dani Istre u Sarajevu', koju su zajednički organizirali Obrtnička komora Federacije BiH, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i hotela Europe, svečano je otvorena u sarajevskom hotelu Europa.

više...

VIJESTI

BANJA LUKA, 21. siječnja 2014.

Veleposlanik Del Vechio razgovarao s ministrima u Banjoj Luci

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, gospodin Ivan Del Vechio, boravio je u jednodnevnom posjetu Banjoj Luci i tom je prigodom razgovarao s ministrima obrazovanja i kulture, izbjeglica i raseljenih lica te ekonomskih odnosa i regionalne suradnje.

više...

VIJESTI

ZENICA, 17. siječnja 2014.

Veleposlanik Del Vechio posjetio Zenicu

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, gospodin Ivan Del Vechio, boravio je u prvom službenom posjetu Zeničko-dobojskoj županiji i gradu Zenica.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 16. siječnja 2014.

Otvorena pitanja treba riješiti na obostrano zadovoljstvo

Dvije zemlje trebaju se, između ostaloga, usredotočiti na jačanje gospodarskih odnosa jer postojeći kapaciteti pružaju ogromne mogućnosti te ih je potrebno maksimalno iskoristiti, istaknuli su veleposlanik Ivan Del Vechio i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 14. siječnja 2014.

Potrebno je ojačati regionalnu borbu protiv kriminala

Veleposlanik Ivan Del Vechio razgovarao je danas s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem o sigurnosnoj i političkoj situaciji u dvije države te o mogućnostima jačanja suradnje u sigurnosnom sektoru.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 14. siječnja 2014.

Izuzetno dobra suradnja Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području obrane

Sarajevo, 14. siječnja 2014. – Tijekom prvog posjeta veleposlanika Del Vechia Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine razgovaralo se o bilateralnoj obrambenoj suradnji između dvije zemlje, implementaciji MAP-a te potpori Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom putu prema euroatlantskim integracijama.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 13. siječnja 2014.

Hrvatska želi stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu

Veleposlanik Ivan Del Vechio prenio je, u ponedjeljak u Sarajevu, predsjedniku Federacije BiH Nerminu Nikšiću potporu u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te je zatražio poduzimanje mjera za rješavanje nekih od otvorenih pitanja s Hrvatskom.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 31. prosinca 2013.

Produžen rok za odjavu i prijavu prebivališta

Vlada Republike Hrvatske 27.prosinca o.g. donijela je Uredbu o izmjeni Zakona o prebivalištu kojom rok za prijavu i odjavu prebivališta produžuje do kraja 2014. godine.

Više informacija na: http://www.mvep.hr/files/file/2013/131113-prebivaliste.pdf

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 8. prosinca 2013.

Diplomatski bazar u Sarajevu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske sudjelovalo je na 3. diplomatskom bazaru, koji je u organizaciji Diplomatskog kluba 'Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu' i zaklade Helping Hands and Hearts održan 8. prosinca u Domu Oružanih snaga BiH

više...

VIJESTI

ZAGREB, 21. studenog 2013.

Državni referendum 01.12.2013.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. studenog 2013.

Zahtjev za aktivnu registraciju u diplomatskim i konzularnim predstavništvima RH mailom, poštom ili faksom do 20. studenog 2013.!

 

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 15. studenog 2013.

Obavijest o dezurstvu Konzularnog odjela za registraciju birača za glasovanje na referendumu (PDF)

više...

VIJESTI

ZAGREB, 13. studenog 2013.


Informacije o odjavi/prijavi prebivališta u Hrvatskoj (PDF)

više...

VIJESTI

ZAGREB, 12. studenog 2013.

DRŽAVNI REFERENDUM 1. PROSINCA

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 16. listopada 2013.

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje rada zadruga branitelja od interesa za hrvatski narod u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. godini

U nastavku je poveznica na objavljenu obavijest na internetskoj stranici Ministarstva branitelja o sufinanciranju rada zadruga branitelja od interesa za hrvatski narod u Federaciji Bosne i Hercegovini:

http://www.branitelji.hr/pregled/objavljen-javni-poziv-za-sufinanciranje-rada-zadruga-branitelja-od-interesa-za-hrvatski-narod-u-federaciji-bosne-i-hercegovine-u-2013.-godini

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 7. listopada 2013.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović boravio 4. i 5. listopada 2013. u posjetu BiH

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović boravio je u dvodnevnom posjetu BiH 4. i 5. listopada 2013. godine kojom prigodom je u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i predstojnice Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darie Krstičević posjetio Livno, Tomislavgrad, Ramu, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf/ Uskoplje i Kraljevu Sutjesku.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 7. listopada 2013.

Posjeta Studentskom domu u sarajevskom naselju Stup za čiju je izgradnju sredstva osigurala Vlada RH

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević i veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio posjetili Studentski dom u sarajevskom naselju Stup za čiju je izgradnju sredstva osigurala Vlada RH

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 3. listopada 2013.

Novi veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio predao kopije vjerodajnica u MVP BiH

Novoimenovani veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio predao je presliku vjerodajnica načelniku Odjela za diplomatski protokol u MVP BiH Mirsadu Bešiću 3. listopada 2013. godine.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 23. srpnja 2013.

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tončija Staničića

Najveći dio razgovora odnosio se na pomoć koju Republika Hrvatska može ponuditi Bosni i Hercegovini u približavanju Europskoj uniji. „Svaka stepenica na putu prema Europskoj uniji donosi dobrobit i u tom procesu BiH ne smije zaostajati za drugima zemljama regije. Hrvatska ima veliko i dugogodišnje iskustvo kao i vrhunske stručnjake za europske integracije koji vam mogu pomoći u tom procesu“, istaknuo je veleposlanik Staničić. Dvojica sugovornika razgovarali su i o gospodarskoj suradnji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 23. srpnja 2013.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić tijekom oproštajnog susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima dvije zemlje, procesu euroatlantskih integracija BiH, kao i odnosima u regiji u kontekstu nedavnog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 23. srpnja 2013.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić primio u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i veleposlanik Republike Hrvatske Tonči Staničić tijekom oproštajnog susreta razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija BiH, posebice u kontekstu nedavnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 23. srpnja 2013.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske Tončija Staničića

Predsjedatelj Zastupničkog doma dr. Bećirović zahvalio se veleposlaniku Staničiću za osobni doprinos unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u proteklom periodu, te još jednom čestitao Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, izrazivši pri tome očekivanje da će njeno članstvo u EU imati pozitivnu refleksiju na Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Dr. Bećirović izrazio je uvjerenje da će dinamika budućih susreta predstavnika dvije prijateljske zemlje biti još intenzivnija i pokazatelj obostrane spremnosti za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa kao i odnosa u regiji.

više...

VIJESTI

BANJA LUKA, 22. srpnja 2013.

Veleposlanika Tončija Staničića u oproštajni posjet primio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić

Predsjednik narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Tončija Staničića.

više...

VIJESTI

BANJA LUKA, 22. srpnja 2013.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tončija Staničića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je u Banja Luci, u oproštajni posjet, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića. Predsjednik RS-a Dodik zahvalio je veleposlaniku Staničiću na dobroj suradnji i poželio puno uspjeha u nastavku karijere.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 17. srpnja 2013.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo primio u oproštajnu posjetu veleposlanika RH u BiH Tončija Staničića

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića.

Potpredsjednik FBiH Kebo zahvalio se veleposlaniku Staničiću na doprinosu jačanja bilateralnih odnosa dviju država za vrijeme obnašanja mandata u Bosni i Hercegovini, a za koje su ocijenili da su izrazito dobri i prijateljski.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 16. srpnja 2013.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio u oproštajnu posjetu veleposlanika RH u BiH Tončija Staničića

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 16. Srpnja 2013. godine u oproštajnu posjetu veleposlanika RH u BiH Tončija Staničića. Dr. Lagumdžija se zahvalio veleposlaniku Staničiću za osobni doprinos unapređenju odnosa BiH i Hrvatske u proteklom periodu, te još jednom čestitao Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, pri tome izrazivši očekivanje da će hrvatsko članstvo u EU imati pozitivnu refleksiju na Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 1. srpnja 2013.

01. srpnja 2013. godine u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu održana svečana ceremonija postavljanja hrvatske zastave, a koju je u ime Republike Hrvatske postavio vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH pukovnik Božo Vukasović. Tom prigodom uzvanicima su se obratili veleposlanik Republike Hrvatske Tonči Staničić i šef Delegacije EU u BiH veleposlanik Peter Sorensen.

više...

VIJESTI

SARAJEVO, 27. lipnja 2013.

Zbog učestalih upita upućenih diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH u BiH, a vezano za putovanja maloljetnih osoba državljana Bosne i Hercegovine, izvan granica Bosne i Hercegovine, molimo da se obratite nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Što se tiče ulaska stranih državljana u Republiku Hrvatsku, prema Zakoniku o schengenskim granicama, granična policija maloljetnike provjerava pri ulasku/izlasku iz zemlje kao i odrasle osobe.  Granični policajac može provjeriti imaju li osobe u pratnji djeteta roditeljsku skrb nad djetetom, osobito ako je riječ o maloljetnicima u pratnji samo jednog odraslog i ako postoje ozbiljne osnove za sumnju da su mogli biti nezakonito odvedeni od zakonskih zastupnika. U takvom slučaju granični policajac obavlja daljnja ispitivanja.

Ako maloljetnik putuje sam, bez pratnje odrasle osobe, granični policajci temeljitim provjerama putnih isprava i prateće dokumentacije osiguravaju da maloljetnik ne napušta državu protivno volji zakonskih zastupnika.

više...

VIJESTI

BIHAĆ, 13. lipnja 2013.

Utjecaj ulaska Republike Hrvatske

u Europsku uniju na Bosnu i Hercegovinu

Izlaganje gđe Alenke Hudek, ministrice savjetnice u VRH u Sarajevu na tematskom Forumu DEI-a

više...

VIJESTI

ZAGREB, 8. svibnja 2013.

VIZNI SUSTAV

Od dana pristupanja Europskoj uniji Hrvatska je obavezna izravno primjenjivati vizni sustav EU, stoga će Vlada Republike Hrvatske pokrenuti postupak za stavljanje izvan snage Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza.

više...
  Uvodna riječ  
  više...  
 
vrh stranice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, 2006.